
ORUC BICAKSIZ AMELIYATTIR
Gunumuzde batı memleketlerinde oruc ile tedavi uygulayan klinikler mevcuttur. Bazı hastalıklara karsı oruc tutmayı tedavi edici bir ilac gibi tatbik eden bir cok batılı hekim vardır.Genel anestezi yapılacak olan ameliyatlarda, hasta ameliyattan altı saat once ve ameliyattan altı saat sonraya kadar ac bırakılmaktadır. Anestezi icin verilen Zaralı maddeler, bu muddet esnasında vucuttan atılmaktadır.”Oruc bıcaksız ameliyattır” ( Geffory M R : Le Jeune )
ORUCLUNUN KALBİ DE DİNLENİR
Oruclu iken, bilhassa ogleden sonra kalp cok daha rahat atacak , zorlanmayacaktır. Kalp oruclu sahıslarda bir gunde ortalama 15 000 kadar daha az atacaktır. Daha cok dinlenen kalp, daha kuvvetli bir hale gelecektir.
ORUCLA ALAKALI İLMİ CALISMALAR
Teorik olarak Bir insan hicbir sey yemeden haftada bir su icmek sart ı ile yaklasım 70-75 gun kadar yasayabilir. Her yemek vucut icin bir yorgunlugun baslangıcıdır. Mide adeta bir asit fabrikası ve bagırsakları da bir rafineri tarzında olup 11 ay aralıksız calısan bu fabrikalara yılın bir ayında, yani Ramazan ayında muvakkat bir istirahat verilmis olur.
Oruc halinde karacigerin yuku azalacagı vucudu toksit yani zehirli maddelerden temizleme imkanı artmıs olmaktadır. Orucun tutulması ile, insan vucudu, eskiyen hucrelerin temizlenmesi, onların yerine yeni hucrelerin gelmesi ile adeta genclesmektedir.”
Kandaki yagların kolesterolun seviyelerinin oruc tutmakla genellikle dustugunu gostermistir. Orucla Kalp agrısı (angina) ve hipertansiyonun dustugu rapor edilmistir.
Orucun fizyolojik te’sirleri arasında, kan sekerinin kolesterolun dusmesi ve sistolik kan basıncının dusmeside sayılabilir. Aslında ramazan ayında tutulan oruc insulin bagımlı olmayan seker hastalıgının sısmanlıgın ve yuksek tansiyonun stabil (sabit, kararlı) zararsız hale gelmesi icin ideal bir saglık tavsiyesi olabilir.
Bilhassa hassas bagırsak sendromu,kabızlıgı olanlardan oruc tutanların onemli bir kısmının, Ramazan ayında sifa buldukları anlasılmıstır.( Afifi Z E M : Daily Practies, Study performance and health during the ramadan fast. J of Royal Society for health, 117(4):231-5. 1997)
Oruç ve sağlık üzerine yaptığı araştırmalarla Nobel Ödülü kazanan bilim insanı, Japon biyolog *Yoshinori Ohsumi* ‘dir. Ohsumi, 2016 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü, hücrelerin kendi içeriklerini geri dönüştürme ve yenileme süreci olan *otofaji* mekanizmalarını keşfetmesiyle kazanmıştır⁽¹⁾⁽²⁾.
*Araştırma Sonuçları:*
– *Otofaji Süreci* : Ohsumi, hücrelerin açlık durumunda proteinleri ve diğer hücresel bileşenleri enerji için nasıl parçaladığını ve bu süreçte virüsler, bakteriler ve hasarlı yapıları yok ettiğini göstermiştir⁽¹⁾.
– *Sağlık Üzerindeki Etkiler* : Otofaji, hücrelerin yaşlanma sürecini yavaşlatır, hücre yenilenmesini destekler ve inflamasyon gibi hastalıklara karşı koruma sağlar⁽¹⁾.
– *Hastalıklarla Mücadele* : Otofaji mekanizmasının Alzheimer, Parkinson ve kanser gibi hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir rol oynayabileceği ortaya konmuştur⁽²⁾.
Ohsumi’nin çalışmaları, oruç ve otofaji arasındaki bağlantıyı bilimsel olarak açıklayarak, orucun sağlık üzerindeki olumlu etkilerini daha iyi anlamamıza yardımcı olmuştur. Daha fazla bilgi isterseniz, detaylıca konuşabiliriz!
Yoshinori Ohsumi’nin otofaji üzerine yaptığı çalışmalar, orucun immün sistem üzerindeki faydalarını da dolaylı olarak açıklamaktadır. Ohsumi’nin araştırmaları, hücrelerin açlık durumunda otofaji sürecini başlatarak hasarlı hücre bileşenlerini ve toksinleri temizlediğini göstermiştir⁽¹⁾⁽²⁾. Bu süreç, bağışıklık sisteminin daha etkili çalışmasına katkıda bulunabilir.
Otofaji sırasında hücreler, virüsler ve bakteriler gibi zararlı maddeleri yok eder ve bağışıklık sistemini destekler⁽¹⁾. Ayrıca, otofaji mekanizmasının inflamasyonu azaltabileceği ve nörodejeneratif hastalıklar gibi durumlara karşı koruma sağlayabileceği belirtilmiştir⁽²⁾.
Ohsumi’nin çalışmaları, oruç sırasında otofajinin tetiklenmesiyle hücre yenilenmesinin ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinin mümkün olduğunu ortaya koymaktadır⁽¹⁾⁽²⁾. Daha fazla bilgi isterseniz, detaylıca konuşabiliriz!
SİGARA-SABIR
Sigarayı bırakmakta en onemli faktor sahsın irade gucudur. Sahsın nefsine ve iradesine en hakim oldugu zaman ise oruclu oldugu Ramazan ayıdır.”aylarca nasıl sabredecegim” deyip mevcut sabrınızı baska zamanlara dagıtmayınız.Sabırda sadece yasadıgınız gunu, hatta yasadıgınız o saati dusunun. Yani; ” ben su anda sigara icmemeye sabır edebiliyor muyum?” diye kendinize sorun.
Ramazan ayında sigarayı bırakmaya tesebbus eden ve basarılı olan oldukca coktur. ( Afifi Z E M : J of roya .society for Health :117 -4- 231-5, 1997 )
SİSMANLIK
Sismanlık, bircok hastalıkları pesin sıra getirir. Oruc sahsi fazlı yemek yeme alıskanlıklarından alıkoyar . Oruclu sahıs ac kaldıgı icin, kanda mevcut olan yagar kullanılır. Damar sertligine yani sebep olan yag fazlalıgı tehlikesini azaltmıs olur. Oruc damar sertligi onun arkasından gelen yuksek tansiyon, kalp hastalıkları damar tıkanmaları yani bazı bobrek hastalıkları icin bir saglık kazanma egzersizidir.
ORUC TUTANLARDA GORULEN FİZYOLOJİK DEGİSİKLİKLER
Oruclu iken, istirahat esnasında kalbin atıs sayısında (nabız) azalma vardır… Oruclu iken vucuttaki kortizol miktarı artmaktadır. Bu sayede aclık durumunda kan sekeri belli seviyelerde korunmus olur.
Suriye de yapılmıs olan bir arastırmada , oruc tuttanlarda mekanik sebeplerden ileri gelen bel agrıları dahil, bel agrıları olan bir cok hastaların iyilesmesinde orucun faydalı tesirleri gorulmustur
Oruclu iken kandaki homosistein dusmektedir. Bu ise kalp ve damar hastalıkları ile alakalı risk faktorlerinin azaldıgını gosterir. Yagların oruclu iken dusmesi sıhhat acısından guzel olan degerlerdi.
Oruclularda kandaki ure artmamıstır.Kandaki protein miktarı azalmamıstır.Amino asitlerin kandaki miktarları artmıstır. İdrarda aseton tesbit edilmemistir.Serbest yag asitleri artmamıs hatta eksilmistir.kan sekeri %83,91 mgr kadar dusmustur.arteriyoskleroza refakat eden, hipertansiyon, angina pektoris yani kalp agrısı, cesitli cesitli enfarktusler ve bazı bobrek hastalıkları icin İslami mana da orucun, son derece onemli profilaktik yani koruyucu te’siri oldugu rahatlıkla soylenebilir.
ORUCUN MANEVİ YONU
Orucla insan zayıf ve aciz oldugunu anlar. Her uzvuna kendisine mahsus oruc tutturmalıdır. Mesela dili yalandan, gozu haramdan korumak gibi…
Ramazan aylarında intiharların, intihar benzeri davranısların azalmıs olması bunun acık bir delilidir. ( Daradkeh T K : parasuicide deruing ramadan in jordan. Acta Pyschiatrica scandinavica,86(3) :253-4,1992-Sadeghipour H, et al: the effect of ramadan on the number of suicidal intoxication. Iranian J of Endocrinology and Metabolism (IJEM). Abstract book the Congress on health and ramadan, October, 2001, p.31 )
“Oruclu bir kimse yalan ve yalancılıkla is yapmayı terk etmezse, yemegi icmegi bırakıp ac durmasın.
ORUC İBADETİNİN HİKMETLERİ
Oruc tutmak insanı sabra tasır sabırsızlıgın ve tahammulsuzlugun bir ilacı da oructur.
Oruc tutan zengin bir kimse, aclıgın ne demek oldugunu, fakir kimselerin zor hallerini daha iyi anlar. Onlara yardım elini daha genis olarak acar.”
ORUC AC KALMA AYI DEGİL, SABIR AYIDIR
” Nice oruc tutanlar vardır ki, orucundan kendisine ac ve susuz kalmaktan baska bir sey yoktur.” (Buhari-Muslim)
” Oruc tutun ki sıhhat bulasınız”
Her ibadet oncelikle Allah emrettigi icin yapılır.Ama Yuce Rabbimizin her emrinin de mutlaka bir cok hikmeti vardır
Sources:
[1] Fasting for Health and Longevity: Nobel Prize Winning Research on Cell … (https://www.bluezones.com/2018/10/fasting-for-health-and-longevity-nobel-prize-winning-research-on-cell-aging/)
[2] Fasting science won two Nobel Peace Prizes | Fasting.com (https://fasting.com/stories/more-than-a-diet-fad-nobel-prizes-awarded-for-fasting-science/)
[1] Fasting for Health and Longevity: Nobel Prize Winning … – Blue Zones (https://www.bluezones.com/2018/10/fasting-for-health-and-longevity-nobel-prize-winning-research-on-cell-aging/)
[2] A Japanese Scientist Explained How Fasting Prolongs Youth and Won the … (https://thecatchline.com/a-japanese-scientist-explained-how-fasting-prolongs-youth-and-won-the-nobel-prize-for-his-work/)
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.